Меню Затваряне

Робърт Антон Уилсън – „Квантова психология“

Е, дойде му времето и на така любимият ми…толкова любим (!), Робърт Антон Уилсън , който преди 1-2 години си отиде от този свят на близо 80-годишна възраст…Много интересен за мене човек „е“ той! Сега ще препиша нещо, което ми е много на сърце от книгата му „Квантова психология“ (имам коментар и предположение за това озаглавяване на този му труд, но няма да го направя – който иска, да я прочете сам – книгата) – нещо, което ми се е искало да направя многократно, но по разни причини не съм. Не е важно така или иначе. ( 🙂 просто явно сега точно много ми се пише!…Ама, съм и много мотивирана, защото в групата „Грижа за здравето“ се разви отново темата дали природните лечебни методи и лекарствени средства – основах група, общодостъпна, с това име „ПРИРОДНИТЕ ЕСТЕСТВЕНИ МЕТОДИ И ЛЕЧЕБНИ СРЕДСТВА – ПЛАТЕНИ ОТ НЗОК във Фейсбук – заповядайте, станете й член! – са шарлатанство, или официалната медицина по съществото си се явява такава. ) Препис от книгата: „В свързано изследване Brain/Mind Bulletin, August 1988, Шели Тейлър от университета на Калифорния в Лос Анжелис и Джонатан Браун от Южнометодическия университет отхвърлят конвенционалната идея, че тези – с високи резултати по „психично здраве“ имат по-малко илюзии от останалите. Точно обратното: според това изследване липсата на високи резултати по „психично здраве“ обикновено имат доста илюзорни убеждения. Сред най-често срещаните илюзии на психично здравите са:

(а) изключително положителни становища за себе си;

(б) удобно забравяне на „отрицателните“ факти за себе си;

(в) илюзорни убеждения, че имат повече контрол, отколкото е в действителност;

(г) „нереалистичен“ оптимизъм по отношение на себе си;

(д) „нереалистичен“ оптимизъм за бъдещето по принцип;

(е) анормална бодрост.

Искате ли да имате този вид „илюзии“, или по-скоро бихте се придържали към „суровия реализъм“, за да умрете по-скоро от онези глупаци?

За да приключа тази глава, бих искал да представя още една история и дребно откровение за себе си. На две-годишна възраст през 1934 г. съм се разболял от полиомиелит – доста разпространена болест сред децата преди ваксината на Салк. Тогава – през 1934 година – д-р Салк още не бил открил ваксината и според медицинската прогноза аз никога повече не би трябвало да мога да ходя.

…лекар, който решил експериментално да лекува пациентите с детски паралич с „Еретичните“ методи на сестра Кени – австралийска медицинска сестра, която рутинно била Осъждана и Анатемосвана от бюрокрацията на Американската медицинска асоциация. От всички страни американците получавали посланието, че методите на сестра Кени не работят и че се състоят от „вещерство“ и „шарлатанство“..

Системата на Кени се състои от (а) нещо като лечение чрез вяра, (б) мускулен масаж и (в) дълъг престой в горещи вани….Емпирично погледнато аз се възстанових и отново започнах да ходя. (Ю.Т. – след 2 години)…(стр.169)

(Стр.165):  Тези, които реагират най-добре на плацебо ( Ю.Т. – разбирай внушения и шарлатанства добавям предвид въпроса дали естествените подходи са шарлатанство и под. неща – Р.А.Уилсън просто разглежда плацебото точно тук, защото, както е знайно, за него има изследвания…и научни, и не чак толкова… )…такива хора вече имат интуитивно чувство за холизъм, което ги улеснява да „позволяват“ протичането на холистични процеси в мозъчните/телесните (им) системи.
2.Тези, които реагират най-слабо на плацебо(-ефекта) не само…, но изглеждат „ригидни и стереотипни“ (цитира изводите изследователите от посочените изследвания) в мисленето си…ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ НЯКОИ ХОРА СА ГОТОВИ ПО-СКОРО ДА УМРАТ, ОТКОЛКОТО ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ИЗЦЕЛЕНИЕ, КОЕТО ИМ ИЗГЛЕЖДА КАТО „МАГИЯ“. Край на цитатите.

Текстът продължава оптимистично все пак (абсолютно типично за Р.А.У ) и доказателствено, че е възможно и да се преобърне положението, защото „мозъкът никога не работи като касетофон и не повтаря като папагал. Дори най-ригидните и компулсивни типове (католици, марксисти, членове на CSICOP и т.н.) вършат много повече повторно асоцииране и поставяне в рамка, както и творческо редактиране, отколкото осъзнават.“…“…за истински ужас на…, които никога не са чували за транзакционна психология или квантова логика и все още вярват в Аристотеловата/средновековна „една-единствена“ обективна реалност . „(пак той, пак там)